Lesweek 14-19 februari 2016

Bhagavad Gita VI, 13-15 'Houd lichaam, nek en hoofd rechtop zonder te bewegen en richt je blik op de punt van je neus. Als je geest stil en sereen geworden is, niet meer dwaalt en geen angst meer kent, blijf dan zitten, ast in de gelofte van een brahmacharya. Concentreer je op Mij en houd …

Bhagavad Gita VI, 13-15

‘Houd lichaam, nek en hoofd rechtop zonder te bewegen en richt je blik op de punt van je neus.

Als je geest stil en sereen geworden is, niet meer dwaalt en geen angst meer kent, blijf dan zitten, ast in de gelofte van een brahmacharya. Concentreer je op Mij en houd Mij als je hoogste doel voor ogen.

Door zichzelf voortdurend discipline op te leggen, leert de yogi de geest te beheersen en wordt hij zich bewust van de diepste vrede die Mijn aard is.’

Thema: ‘Mijn discipline maakt mij bewust van mijn vredige aard.’

1. Reinigende ademhaling
2. Concentratie op het thema ‘Mijn discipline maakt mij bewust van mijn vredige aard.’
3. Yoga ademhaling
4. Rekken en strekken
5. Sirsha Angustha Yogasana (Hoofd naar Teenhouding). Spreidstand, armen op de rug, vingers i een gestrengeld, armen gestrekt. Draai de romp naar rechts, op UIT strek naar voren en naar beneden, breng je hoofd naar de binnenkant van het voet en buig je knie enigszins. Adem VAST. Armen rechtop strekken en voorover laten zakken. Ontspan de schouders. Hou deze houding aan zolang als mogelijk is. Op IN weer terug. Maximaal vijf rondes. Aanpassingen nodig bij hoge bloeddruk, hartkwalen en schouderproblemen.
6. Matsyasana (De Vis) als compensatie voor de vooroverbuiging.
Hasta Pada Angusthasana (Vinger naar teenstrekking. Liggen op de linkerzij, armen en benen gestrekt, de handpalmen op elkaar. Hou de armen en benen de hele oefening lang gestrekt. Strek nu op de INademing je bovenliggende been en arm omhoog en grijp zo mogelijk de grote teen vast. Op UIT terug. Herhaal vijf keer en dan op de andere zijde. Maakt de heupen flexibel.
7. Saithalyasana (Dierenontspanningshouding)
8. Eka pada padmottamasana (Een been naar hoofd heffing). Op de mat zitten, buig de rechter knie en plaats de voetzool op de grond voor de rechterbil. Buig het linkerbeen met de knie op de grond en plaats de hiel kn het perineum. Kruis de vingers onder de voetzool van de rechtervoet. Hou de adem VAST: Breng de voet omhoog en strek dan de knie. Hou de rug recht. Breng de knie naar de neus. Adem normaal door. Adem VAST en kom terug, UIT in de startpositie.
9. Trataka (Staren in de kaarsvlam)
10. Koormasana (Schildpad)
11. Nadi Shodhana Pranayama
12. Yoga Nidra
13. imageMeditatieve stilte

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts