Yoga

De yogalessen bij Ganesha Almere zijn gebaseerd op de Raja Yoga en geïnspireerd door de Bihar School of Yoga in Munger (India), ook bekend als de Satyananda Yoga, naar Swami Satyananda Saraswati (1923-2009).

 

Wat dat betekent?

Dat de yogalessen niet (alleen) fysiek gericht zijn, doorgaans rustiger van tempo zijn en vooral: dat in de lessen wordt stilgestaan bij de inhoud van yoga, bij de thema’s die iedereen in het leven tegenkomt en waar de yoga een handvat in kan geven. Door ontspanning, maar ook door verdieping.

Dat maakt dat de yogalessen van Ganesha Almere door mensen van alle leeftijden worden bezocht (de oudste deelnemer is nu 86 jaar, de jongste 15). Maar ook door mensen met beperkingen, zeker nu wij een aparte groep Yoga Light hebben op de vrijdagmiddag.

De klassieke yoga is niet alleen bestemd voor de jonge strakke lichamen, maar zonodig met aanpassingen en hulpmiddelen ook te doen voor mensen met beperkingen in de rug, ledematen, gewrichten of wat dan ook. De deelnemers van Ganesha Almere bewijzen het elke week weer.

Swami Satyananda Saraswati

Toch kan yoga heel confronterend zijn en je soms pijnlijk duidelijk maken dat het lichaam diverse dingen niet of niet meer kan. Je grenzen leren kennen, accepteren en er op een open manier mee omgaan, dat is ook yoga.

Ganesha Almere heeft één groep, speciaal voor mensen met functiebeperkingen. En daarin worden oefeningen voortdurend op individueel niveau aangepast. Want functiebeperkingen zijn divers, de mensen zijn divers. Deze lessen Yoga Light worden gegeven op vrijdagmiddag. 

Bij Ganesha Almere gaat het er om wat je wél kunt en wat je nog méér zou kunnen.