Lesweek 17-22 mei 2015

Thema: ‘Wat ik denk en doe, komt naar mij terug’ Bhagavad Gita, IV, 11: ‘Op welke wijze men Mij ook benadert, zo verwelkom Ik hen. Alle wegen leiden naar Mij, Arjuna.’ Ook als ben je niet op een beloning uit, ieder offer zal beantwoord worden. Iedere onzelfzuchtige handeling verbreidt zich in het universum en keer …

Wat ik denk en doe, komt naar mij terug...
Wat ik denk en doe, komt naar mij terug…

Thema: ‘Wat ik denk en doe, komt naar mij terug’

Bhagavad Gita, IV, 11:
‘Op welke wijze men Mij ook benadert, zo verwelkom Ik hen. Alle wegen leiden naar Mij, Arjuna.’

Ook als ben je niet op een beloning uit, ieder offer zal beantwoord worden. Iedere onzelfzuchtige handeling verbreidt zich in het universum en keer versterkt naar ons terug. Dat geldt ook voor iedere egoïstische gedachte en daad. Die keren terug en leggen een nog zwaardere last op ons.
Als iemand je iets vertelt, luister dan naar dat verhaal vanuit het standpunt van de ander en niet vanuit het jouwe. Luister zonder vooroordelen. Luister met zoveel warmte en begrip dat het een helende werking heeft. Dat schept vrede in je relaties, want onbegrip voor elkaar is een wig tussen mensen.

1. Reinigende ademhaling
2. Concentratie op ‘Wat ik denk en doe, komt naar mij terug’.
3. Yoga ademhaling
4. Rekken en strekken
5. Tiryaka Kati Chakrasana (Zwaaiende middelrotatie)

Rechtopstaan, voeten uiteen, vingers voor het lichaam gekruist. INademen en de armen opstrekken, handpalmen naar boven gedraaid. UITademen en buig vanuit de heupen naar voren, zoat er een rechte hoek ontstaat tussen bovenlichaam en benen. Til het hoofd iets op en kijk naar de achterkant van de handen, hou de rug recht. Hou de adem VAST en zwaai naar rechts, naar links en terug naar het midden. Op IN rechtop en armen omlaag. Herhaal 5 maal.
Uitwerking:
Positief voor het middel, de heupen en rug. Heilzaam bij stijve rug. Kan positief werken op spanningsvermindering.
6. Hasta Utthanasana (Geheven handhouding)
Rechtop staan, handen gekruist voor het lichaam. Op IN de armen voorlangs opstrekken, hou de handen gekruist. Tegelijkertijd het hoofd iets achterover, zodat je naar de opgeheven handen kijkt. UITademen en laat de armen zijwaarts zakken, tot op schouderhoogte. INademen en de armen opnieuw omhoog, handen gekruist. Op de UITademing armen voorlangs laten zakken, hou de handen gekruist en breng het hoofd weer rechtop.
Herhaal 10 maal.
Fysieke uitwerking: op het bestrijden van ronde schouders, stijfheid in de schouders en bovenrug, De diepe, gesynchroniseerde ademhaling verbetert de ademhalingscapaciteit. Heilzaam voor het hart en de bloedcirculatie.
7. Udarakarshanasana (Buikstrekking)
Een lastige oefening! Op de hurken zitten. Op UIT duw je de rechterknie op de grond, richting linkervoet en tegelijkertijd je linkerknie naar rechts duwen. je draait je gezicht naar links en naar achteren. Trek je buik in en hou de adem vijf tellen vast. Op IN terug en dan de andere kant.
Herhaal vijf maal.
Bij evenwichtsproblemen: steun tegen de muur, hou de hielen 20cm van de muur weg, zodat je kunt draaien.
Heilzaam bij buikproblemen en verstopping.
Mensen met knieproblemen of problemen met de voeten: zitten op een stoel of kruk in een wel haalbare variant, zoals met een voet opgetrokken op de zitting.
8. Simhagarjanasana (Brullende Leeuw)
In Vajrasana (Diamantzit), knieën uit elkaar, handen met de handpalmen op de grond, de vingers naar achteren wijzend. Hou de armen gestrekt, de rug enigszins hol getrokken. Heb je korte armen, leg dan een dik kussen of blauw yogablok onder de handen. Aandacht op het wenkbrauwcentrum. Op INademen Kechari Mudra (naar achteren gevouwen tond, zodat de onderkant van de tong het verhemelte raakt. Tijdens de inademing langzaam de kin naar voren, druk op je nek zetten, op UIT langgerekt uitademen, de tong naar buiten strekken, richting punt van de kin en een licht ‘gebrul’ laten horen. Hoofd weer rechtop, mond sluiten, weer Kechari Mudra en herhaal, een keer of 20.
Heilzaam voor aandoeningen aan de keel, mond, ogen, neus en oren. Vermindert spanning op de borst en het middenrif. Erg nuttige oefening voor introverte en verlegen mensen en het verbetert je stemgeluid.
9. Halasana (de Ploeg)
10. Bhujangasana (De Cobra)
11. Makarasana (De Krokodil)
12. Nadi Shodhana Pranayama (Reiniging van subtiele energiekanalen)
13. Yoga Nidra
14. Meditatieve stilte

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts