Warme olie-massages

Bij Ganesha Almere zijn verschillende Ayurvedische massages mogelijk, waarvan de bekendste de algehele lichaamsmassage met warme olie is, de abhyanga.

Warme oliemassage (Abhyanga)

Bij Ganesha Almere zijn verschillende Ayurvedische massages mogelijk, waarvan de bekendste de algehele lichaamsmassage met warme olie is, de abhyanga. Deze massage werkt diep ontspannend en vitaliserend, op lichaam en geest. Er wordt gewerkt met natuurzuivere sesamolie, zo nodig aangevuld met zuivere etherische olie, afhankelijk van uw situatie en uw dosha. Bij deze massage worden ook enkele belangrijke energiepunten, marma’s, in balans gebracht.

De cliënt ligt op de buik op de massagetafel, het lichaam toegedekt met (warme) handdoeken. De massage begint met de rug en de flanken. Met behulp van bepaalde grepen wordt de olie ingebracht. Daarna zijn de beide benen en voeten aan de beurt. Met name de tenen krijgen aparte aandacht. Vervolgens wordt een zogenaamde Shirobhyanga uitgevoerd: een hoofdmassage.

De cliënt wordt gevraagd zich om te keren, weer onder de handdoeken gelegd, waarna het bovenlichaam aan de voorzijde wordt gemasseerd, inclusief de armen. Vervolgens de voorzijde van de benen en weer de voeten.

Tot slot wordt ook het hoofd gemasseerd, waarbij geen sesam- maar amandelolie wordt gebruikt. Bij de hoofdmassage worden enkele subtiele energiepunten aangeraakt.

massage

De uitwerking

De warme oliemassage of warme oliemassage wordt in de Ayurvedische klassieken geroemd om haar heilzame werking.

Het heeft een heilzame werking op alle lichaamssystemen en helpt bij de handhaving van een optimale gezondheid. Er worden verschillende kruidenoliën gebruikt, afhankelijk van de constitutie en/of de conditie. Bij regelmatige toepassing helpt massage de lichamelijke, geestelijke en spirituele functies te bevorderen.

 

Een aantal punten over de positieve werking van de oliemassage:

 • Werkt goed om vata dosha in evenwicht te brengen en te houden
 • Stress verminderend
 • Revitaliseert het lichaam en vermindert vermoeidheid
 • Werkt preventief tegen veroudering en bevordert een lang leven
 • Verhoogt de weerstand tegen ziekte
 • Helpt bij het verkrijgen van een goede nachtrust
 • Activeert het parasympathisch deel van het zenuwstelsel en zorgt zo voor rust en herstel en brengt het sympathisch deel van het zenuwstelsel tot rust.
 • Voorziet in voeding van alle lichaamsweefsels
 • Stimuleert het lymfesysteem
 • De kruidenoliën reduceert de activiteit van vrije radicalen
 • Massage maakt het lichaam stevig

Na alle oliemassages is het raadzaam de olie zo lang mogelijk op het lichaam te laten. Trek daarom wat oudere kleding aan of neem dit mee voor na de behandeling.

Er zijn situaties waarbij een warme oliemassage beter niet kan worden uitgevoerd: koorts, obesitas, anorexia, HIV, kanker, diarree, misselijkheid, extreme zwakte, tijdens de menstruatie, bij huidinfecties, bij alcoholisme en alcohol- en drugsgebruik.

Duur van de behandeling: ruim 1 uur

Anamnese

Aan de massage gaat een zogenaamde anamnese vooraf. Een anamnese is een beschrijving van de cliënt, waarin persoonskenmerken, zowel fysiek als mentaal, aan de orde komen en specifieke klachten worden opgenomen. Aan de hand van de anamnese wordt een typologie van de cliënt gemaakt en een massageplan opgesteld. Aanvullend op de basismassage wordt dan een behandeling van marma’s (‘energiepunten’) gegeven. De behandeling van deze marma’s werk in op de aan te pakken klachten van de cliënt. Ook kan waar nodig de gebruikte basisolie vermengd worden met toevoegingen die weer ondersteunend werken aan de behandeling van de klachten.