Lesopzet week 16-21 februari 2014

Asteya: niet stelen. Niets nemen wat jou niet toekomt. Hoe noem je het als mensen jou individueel een compliment geven voor een werkstuk, dat met een hele groep gemaakt is? Als mensen jou bedanken voor je mooie tekst, terwijl die van Internet is geplukt? Waar logt je grens? 1. Reinigende ademhaling 2. Concentratie op Asteya …

Asteya: niet stelen. Niets nemen wat jou niet toekomt. Hoe noem je het als mensen jou individueel een compliment geven voor een werkstuk, dat met een hele groep gemaakt is? Als mensen jou bedanken voor je mooie tekst, terwijl die van Internet is geplukt? Waar logt je grens?

1. Reinigende ademhaling
2. Concentratie op Asteya
3. Yoga ademhaling
4. Rekken en strekken
5. Vrksasana (Boomhouding).
6. Garudasana (Adelaarshouding)
7. Ardha Baddha Padmottanasana (voorwaartse halve lotus buiging)
Voeten samen, ogen gericht op muur, ooghoogte. Balans op linker been, buig rechterknie, plaats de voet zo hoog mogelijk op de linkerdij, halve lotus.
Op In: Armen opheffen boven het hoofd, vingers gekruist, ellebogen gestrekt.
Op Uit: voorover buigen, vingers naar de voeten, voorhoofd naar linkerknie.
Blijf staan zo lang als comfortabel is, tot 2 minuten toe. Dan op IN weer rechtop komen, armen gestrekt boven het hoofd.
Herhaal andere zijde.
8. Shashankasana (Haashouding) werkt positief op spijsvertering, op vrouwelijke organen, op balans brengen in energie.
9. Shashank Bhujangasana (Toeslaande Cobra houding). Werkt positief op de vrouwelijke organen, goed voor postnataal herstel, voor de buikorganen, heilzaam voor de rug. Vanuit de starthouding van De Kat billen op de hielen, armen voorwaarts gericht (handen blijven de hele oefening op hun plaats!), voorhoofd op de grond. Op IN beweeg de borst voorwaarts, net boven de grond, strek door en richt de borst omhoog, tot de armen gestrekt zijn. Hou bekken zo laag mogelijk, rug hol, hoofd achterover. Hou die houding en de adem een paar seconden vast. Breng dan op UIT de billen omhoog en achterwaarts, hou de armen gestrekt, terug in Shashankasana. Zeven rondes.
10. Sarvangasana (Kaarshouding)
11. Sarpasana (Slanghouding)
12. Kapalbhati Pranayama
13. Yoga Nidra
14. Meditatieve stilte

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts