Lesopzet week 18-23 januari 2015

Bhagavad Gita, derde hoofdstuk Prajâpati (Brahmâ), de schepper, schiep in het begin de mensheid samen met onbaatzuchtige dienstbaarheid (Sevâ, Yajna, offer), en zei: “vermenigvuldig u hierdoor; en, moge het tot de vervulling zijn van uw begeerten.” (03.10) Voedt hiermee de goden, dan voeden ze jou; en, zo zul jij, elkaar voedende, het Verheven doel bereiken. …

Bhagavad Gita, derde hoofdstuk

Prajâpati (Brahmâ), de schepper, schiep in het begin de mensheid samen met onbaatzuchtige dienstbaarheid (Sevâ, Yajna, offer), en zei: “vermenigvuldig u hierdoor; en, moge het tot de vervulling zijn van uw begeerten.” (03.10)

Voedt hiermee de goden, dan voeden ze jou; en, zo zul jij, elkaar voedende, het Verheven doel bereiken. (03.11)

Gevoed door jouw onbaatzuchtige dienstbaarheid (Sevâ, Yajna), zullen de goden in al jouw behoeften voorzien. De mens die geniet van wat hem door de goden word geschonken, zonder daar onzelfzuchtige handelingen tegenover te stellen, is een dief. (03.12)

Thema: Wat neem ik van de natuur, wat geef ik?

 1. Reinigende ademhaling
 2. Concentratie op ‘Wat neem ik van de natuur, wat geef ik?’
 3. Yoga ademhaling
 4. Pada Hastasana (voorovergebogen houding). Kijk uit met hoge bloeddruk en hartproblemen. Rechtop staan, op IN rug strekken. Op UIT hoofd naar kin, en steeds verder voorover, vingers onder de tenen en tot enkele minuten blijven staan. In geval van beperkingen, herhaalde op- en voorover strekkingen. Positief voor spijsvertering en de buikorganen. Goed tegen neus- en keelproblemen.
 5. Sirsha Angustha Yogasana (Hoofd naar voethouding) vijf rondes. Kijk uit met hoge bloeddruk en hartproblemen. Spreidstand, rechtop staan en handen op de rug, vingers gekruist, armen gestrekt. Bovenlichaam iets naar rechts gedraaid. Op IN borstbeen opstrekken, op UIT voorover, armen zo hoog mogelijk oostrekken, hoofd baar voet brengen. Knie niet te ver doorbuigen! Hou adem VAST zo lang als comfortabel is. Op IN terug.
 6. Ushtrasana (Kameelhouding) of Ardha Ushtrasana (Halve Kameel)
 7. Namaskarasana (Groetende houding) met Ksepana mudra. Affirmatie: alles wat ik in mijn lichaam, in mijn geest heb verbruikt stroomt van me af en ik neem alles wat me verfrist dankbaar op.
 8. Merudandasana (wervelkolom houding). In balans zittend, knieen opgetrokken, pak de tenen vast. Op IN voeten optrekken. Op VAST benen zijwaarts wegstrekken, op UIT terug.
 9. Variatie Utthita Hasta Merudandasana. Nu met gesloten benen. Ademhalingsinstructie idem
 10. Variatie Mukta Hasta Merudandasana (Hobbelpaard). Benen gesloten, knieen opgestokken, voeten plat op de grond, de vuisten naast de dijbenen geplaatst. Focus de ogen op een punt op oogniveau. Op IN achterover leunen en tegelijk de benen en armen strekken. De vuisten richting voeten strekken. Hou de rug recht!
 11. Supta Pawanmuktasana (Ontgasser)
 12. Nadi Shodhana Pranayama
 13. Yoga Nidra
 14. Meditatieve stilte

kringloop

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts