Lesopzet week 25-30 januari 2015

Bhagavad Gita III, 13: ' Door voedsel voor anderen klaar te maken word je verlost van je vroegere karma, maar als je alleen voor jezelf voedsel bereidt, voeg je aan je karma toe.'   lesthema:            'Geven geeft bevrijding'.         Geven geeft je vrijheid, het haalt een last van je schouders. Relatie …

Bhagavad Gita III, 13:

‘ Door voedsel voor anderen klaar te maken word je verlost van je vroegere karma, maar als je alleen voor jezelf voedsel bereidt, voeg je aan je karma toe.’

 

lesthema:

vrijgevig-of-gierig

           ‘Geven geeft bevrijding’.

 

 

 

 

Geven geeft je vrijheid, het haalt een last van je schouders. Relatie met een van de ‘ities’, generosity, vrijgevigheid, een groot hart hebben. geven doet je onthechten, letterlijk afstand doen van iets, loslaten. Hartchakra, maar ook je onderste chakra, dat van veiligheid, je geborgen weten. Heb je angst, voel jij je onzeker of bedreigd, dan zul je geneigd zijn om vast te houden aan wat je hebt.

 

 1. Reinigende ademhaling
 2. Concentratie op het thema
 3. Yoga ademhaling
 4. Schouderrotatie, vingers en handen losmaken, staande schouderrotatie
 5. Tadasana (Palmboomhouding)
 6. Handen losschudden
 7. Natavarasana (Houding van Heer Krishna) De Fluitspeler, houding op een been.
 8. Tolangulasana (Houding van de Weegschaal).  Zitten in de Lotushouding of gekruiste benen. Je leunt op de onderarmen en de ellebogen. Op IN de gekruiste benen optillen en adem VAST houden, buikslot (Jalandhara Bandha). UIT n terug. Denk om de belasting van de nek.
 9. Pada Prasar Paschimottanasana (gespreide benen Rugstrekking).  Rechtop zitten met gespreide en gestrekte benen, handen achter de rug, vingers gekruist. Adem IN. Draai het bovenlichaam naar rechts, op UIT strek naar voren, strek de armen  achterlangs omhoog, breng je hoofd naar de rechterknie. Blijf rustig ademen in de  eindpositie. Op IN weer terug. Herhaal naar de andere kant. De derde rond is door het  midden, naar voren toe. Drie tot vijf rondes. Bij schouderproblemen: armen voor het lichaam.
 10. Matsyasana (Vishouding). Liggend op de rug, armen onder het lichaam gestrekt, schouderbladen naar achteren, naar     elkaar toe getrokken. Knieën opgetrokken, voetzolen tegen elkaar gedraaid. Adem diep IN, op UIT hoofd achterover kantelen, zodat je op de kroon van het hoofd komt te steunen. Trek de schouderbladen nog verder naar elkaar toe en borstbeen opstrekken. Let op:  belastend voor de nek! Laat bij nekproblemen het achterhoofd liggen op de grond. Bij problemen met de knieen of de liezen de benen gestrekt houden. Een verdere verdieping van deze oefening: doe de asana met de benen in de lotushouding.
 11. Unmani mudra (houding van gedachtenloosheid). Rechtop zittend, handen in Chin Mudra. adem diep IN en houd een paar seconden VAST, terwijl je de aandacht richt op Bindu, het plekje op het achterhoofd waar de kruin zit. Tijdens de langzame UIT ademing ga je vanuit Bindu via de chakra’s naar beneden door de wervelkolom, tot aan de stuit. Tijdens die langzame tocht naar beneden sluit je geleidelijk de ogen, tot de ogen gesloten zijn op het moment dat je in de onderste chakra aankomt. Adem diep IN en herhaal. Ook als je de ogen open hebt, is de aandacht naar binnen gericht. Je kijkt ‘niets-ziende’. De aandacht ligt op het mentale proces.
 12. Saithalyasana (Dieren ontspanningshouding)
 13. Nadi Shadhana Pranayama
 14. Yoga Nidra
 15. Meditatieve stilte

 

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts