Werk met bezieling

In een publicatie heb ik eens gelezen dat 85% van de mensen zijn of haar werk niet met bezieling doet. 85%!!! Dat betekent dat het overgrote deel van de mensen het eigen werk 'wel aardig' vindt, of 'nou ja, gaat wel', of nog erger: werkt met tegenzin. Nu behoor ikzelf tot de 15% gelukkigen die kennelijk …

In een publicatie heb ik eens gelezen dat 85% van de mensen zijn of haar werk niet met bezieling doet. 85%!!! Dat betekent dat het overgrote deel van de mensen het eigen werk ‘wel aardig’ vindt, of ‘nou ja, gaat wel’, of nog erger: werkt met tegenzin. Nu behoor ikzelf tot de 15% gelukkigen die kennelijk wel de juiste keuzes hebben gemaakt. Of bij toeval – al geloof ik daar niet in – op de juiste plek terecht kwamen. Natuurlijk heb ook ik wel eens dat ik denk: ‘dat liever niet’. maar dan denk ik maar dat het net als het leven is. Zoet en zuur vermengen zich tot een uitgebalanceerd geheel, al overheerst soms het zoet en soms het zuur. Grosso modo pakt het toch wel lekker uit. Nu had ik op de middelbare school al een heel duidelijke voorkeur. Ik was iemand van de talenkant.

Dat heeft me er niet van weerhouden om vroeger, ooit, technisch in de weer te gaan. Gewapend met hamer, beitel en zaag heb ik zelfs een cursus timmeren gedaan op de Volksuniversiteit. En ik heb wel eens de elektriciteitsdraden op mijn verbouwde zolder doorgetrokken en nieuwe lichtpunten en contactpunten aangebracht. Zonder ongelukken! Motortechniek heeft me nooit kunnen boeien, al heb ik wel eens olie ververst.

Als eigenaar van een boot is dat wel eens een handicap, want regelmatig moet er gesleuteld worden of werkt iets niet zoals zou moeten. Dan heb ik altijd nog Erwin achter de hand, zo’n gouden man. Deze week weer… Na weken op de boot komen we terug op onze vaste ligplaats. Aanmeren, vastleggen en de walstroom aansluiten, zodat de apparatuur niet op de accu hoeft te draaien. Voor alle zekerheid laad ik het tegoed van de elektravoorziening op mijn ligplaats nog wat op. Maar dan stopt de elektra er ’s nachts mee… Ik schroef panelen los, onderzoek bedrading in stopcontacten en kan niets ontdekken. Geen nood: Erwin bellen. Erwin komt. En overwint. Hij constateert dat het afgiftepunt van de elektra geen stroom geeft. ‘Hoe kan dat nou?’, zeg ik. ‘Ik heb gisteren afgiftepunt 1 nog bijgeladen!’ ‘Dat verklaart alles,’ zegt Erwin. ‘Jij bent aangesloten op afgiftepunt 2. Je hebt dus iemand anders zijn tegoed opgewaardeerd.’

Ik doe mijn werk met bezieling. Zolang het maar niet in de technische sector is!

Frans Zwagemakers

Frans Zwagemakers

Geb. 1957. Adviseur Economische Zaken bij gemeente Almere, yogadocent sinds 2001, onafhankelijk distributeur van Beyuna voedingssupplementen en vitamines. Getrouwd, vader van drie kinderen.

Related Posts

Leave a Reply